Het Taalkanjer-boek ‘Spellen zonder fouten’ is een absolute aanrader

Spellen zonder fouten

HIEP HIEP HOERA! Het boek ‘Spellen zonder fouten’ van Jorien Koedam en Margit Kiewit-van IJzeren ligt sinds oktober 2021 in de boekhandel.

De beide auteurs hebben eigen kinderen die in hun jonge jaren meer of minder vastliepen bij lezen en spelling. Zij lieten zich om eigen kroost aan goede cijfers te helpen, eveneens als Logisch Leren Lezen, inspireren door de didactische visie van drs. W.J. de Haan (Amsterdam) en sloten zich aan bij de groep van abctaal.nl.

Sinds 2010 vormen ze de motor van Taalkanjer en doen bij kinderen en leerkrachten het WAAROM van ons schriftsysteem helder uit de doeken. Zij hebben ‘inclusief onderwijs’ hoog in het vaandel staan.

Wat blijkt? Vooral kinderen met een buitenlandse thuistaal en te weinig kennis van het Nederlands, hebben vaak geen baat bij reguliere taalregels, zoals de verlengregel met betrekking tot de laatste t of d aan het eind van een woord.

Daarom ijveren zij in de eerste plaats voor secure inprenting van de precieze schrijfwijzen en daarmee de kortste weg naar het verkrijgen van een ‘vast woordbeeld’.

Iedereen aan boord! Vanzelfsprekend valt dat uitsluitend te realiseren door vanaf de eerste instructie eenduidige spelling te gebruiken in de klas, dus volgens de namen van de letters uit het alfabet.

Hoe zij dat alles in de praktijk doen, lees je voor een belangrijk deel in hun boek. Een aanrader!

Je kunt het boek bestellen via deze pagina.

Met inspirerende groet,

Renée Laqueur-van Gent
oprichter Logisch Leren Lezen